Hi ha passions que guien tota una vida. La de Josep Espriu va ser l'impuls i la consolidació del cooperativisme sanitari primer a Catalunya, més tard arreu d'Espanya i, finalment, a nivell internacional. Des dels primers anys com a metge de capçalera, el doctor Espriu va bastir un conjunt d'iniciatives que han fet realitat el seu ideal d'una medicina satisfactòria, aquella en què, en paraules seves, «el malalt hi troba la bondat que té dret a esperar i el metge hi treballa de gust». Així es perfila una sanitat gestionada alhora per metges i pacients, capaç de promoure l'atenció personalitzada als malalts, l'absència de lucre, la corresponsabilitat...
Aquest llibre no és una biografia, sinó un altaveu per al pensament, els ideals i l'obra del doctor Espriu, amb la visió de conjunt que ens dóna la seva mort a finals del 2002. La veu d'aquest gran conversador, tocat per la capacitat didàctica dels bons mestres, fa sorgir en cada pàgina l'amor per la medicina i la lluita obstinada pels valors de solidaritat, dignitat i igualtat que van guiar la seva vocació com a metge i la seva dedicació al cooperativisme.
Ramon Rius i Mosoll
Va néixer a Montfalcó Murallat (la Segarra) el 1946. Actualment viu a Terrassa, està casat i té tres fills. Treballa en el camp de l'assistència sanitària.
En el terreny literari, conrea el relat curt, l'assaig, el conte i, sobretot, la poesia. Ha obtingut diversos premis i, entre altres obres, és autor de «Cartes del meu pare», «Sota la pell», «Amb flor dels ametllers», «Terra de passió», «Pel desert del nom de cada cosa», «El pessebre de la mare», «Dies als ulls», «Cançons del navegant» i «Jardí dels incendis».