A «in-Justícia», amb el coneixement que només proporciona la dura experiència diària, el jutge Santiago Vidal repassa els dèficits -gairebé innombrables- i les virtuts -algunes, poques- de l'actual sistema judicial. Ens remet a les causes dels problemes crònics del món judicial, a la incompetència dels diferents governs, al mal funcionament policial, judicial i penitenciari..., però apunta solucions també: més i millors jutges i fiscals, més recursos, noves lleis per agilitzar els judicis, despolitització de la justícia, etc.
Enmig d'un panorama desolador per qui entén que la justícia ha de complir realment la seva funció de servei públic, per a Santiago Vidal el futur immediat tampoc no és gaire esperançador: «Tinc la sensació que hem tocat sostre i que, si la situació política i social majoritària a l'Estat espanyol no canvia substancialment, encara haurem de donar gràcies de com estem avui.»
>Santiago Vidal i Marsal
(Sant Sadurní d'Anoia, 1954)
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1977, va exercir d'advocat laboralista fins que l'any 1989 va accedir a la carrera judicial. Ha estat jutge titular al Jutjat de 1a Instància i Instrucció d'Arenys de Mar (1990-19991), al Jutjat Penal núm. 1 de Sabadell (1992-1997) i al Jutjat Penal núm. 3 de Barcelona (1998-2002).
Compagina la funció jurisdiccional amb la docència en el Departament de Criminologia de la Universitat de Barcelona i en el Centre d'Estudis Jurídics de la Generalitat de Catalunya. És autor de nombrosos articles en revistes especialitzades en dret i col·labora habitualment en programes de debat a Onda rambla, COM Ràdio i Catalunya Ràdio. Ha participat en diversos debats de televisió («Àgora») i en la sèrie documental «Jutjats».