Aquest llibre és obra d'un grup de professors que fa anys que es dediquen a les qüestions relatives al dret lingüístic, tant des de la perspectiva docent com des de la recerca.
El treball té una orientació fonamentalment teòrica i generalista, tot i que tampoc no defuig aspectes més pràctics i de detall, mitjançant l'exposició de la normativa vigent i de la jurisprudència més recent. Això el fa una eina útil de lectura i consulta per als estudiants universitaris, professionals i docents interessats en el tractament jurídic de la llengua en el nostre país.
L'obra està dividida en dos grans blocs: una part que podríem denominar general i una altra d'especial. Els primers sis temes tracten de les bases del dret lingüístic, del dret comparat, del règim juridicolingüístic internacional i europeu, dels conceptes del dret lingüístic a Espanya i a Catalunya, i dels drets i deures lingüístics des d'una perspectiva general. Aquests capítols basteixen la fonamentació teòrica del llibre i ens ajuden a aproximar-nos esglaonadament als àmbits de regulació més específics, relatius a Catalunya, que són tractats a la segona part de l'obra: administracions públiques, ensenyament, funció pública, toponímia i antroponímia, espai socioeconòmic i de la informació i, finalment, projecció jurídica de la llengua catalana més enllà de Catalunya.