Abans de ser una activitat econòmica bàsicament industrial, la pesca ha estat no només una professió de subsistència, rica en costums, embarcacions i tècniques, sinó també una manera de viure i relacionar-se amb la mar i el litoral. Amb un recorregut des de l’Alt Empordà fins al delta de l’Ebre, i tenint en compte l’evolució històrica i econòmica del nostre país, «La pesca a Catalunya» mostra aspectes fonamentals del món mariner com els sistemes de pesca i les embarcacions segons les particularitats de la costa i el tipus de pesquera. També repassa l’activitat diària dels barris de pescadors, les cases i els magatzems, els mercats i les subhastes, el manteniment dels arts, la solidaritat davant d’un medi hostil, les penúries de l’ofici i les festes populars. En definitiva, una visió global d’una activitat primària que és part fonamental del nostre entorn i de la nostra història.
Llibre coeditat amb la Generalitat de Catalunya
AUTORS
Joan Lluís Alegret i Tejero (Vallvidrera, 1950)
Llicenciat en Ciències de l’Educació i doctorat en Antropologia. És professor titular d’Antropologia Social a la Universitat de Girona, i director de la Càtedra d’Estudis Marítims i del Grup d’Estudis Socials de la Pesca Marítima de la mateixa universitat, així com assessor tècnic del Museu de la Pesca i de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona. A més de nombrosos articles, ha publicat «Els armelladers de Palamós». Ha coordinat l’estudi «El port de Palamós, 1902-2002».
Enric Garcia Domingo (Barcelona, 1962)
Llicenciat en Geografia i Història i Tècnic en Recuperació del Patrimoni Marítim i Programes Didàctics (1993). És autor de diferents llibres i articles, sol o en col·laboració, sobre temes relacionats amb la Història Marítima més recent. També ha participat, com a assistent i com a ponent, en jornades i congressos sobre aquesta matèria, i en la producció d’exposicions i de programes educatius sobre temes de caire marítim. Actualment és el responsable de l’Oficina de Recerca i Embarcacions del Museu Marítim de Barcelona.
Miquel Martí i Llambrich (Palamós, 1962)
Llicenciat en Història i màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural. És director del Museu de la Pesca i de la Fundació Privada Promediterrània, i coordinador tècnic de la Càtedra d’Estudis Marítims. Com a investigador, treballa en el patrimoni marítim i pesquer. És autor del llibre «Palamós, un privilegi». Ha estat coordinador de l’«Inventari del Patrimoni Marítim i Pesquer de la Costa Brava (1995-1999)».
Marta Vives i Jornet (Mataró, 1968)
Llicenciada en Belles Arts i màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural. Té una àmplia formació en difusió cultural, documentació, restauració i història de l’art. Ha participat en seminaris de cultura contemporània i patrimoni marítim. Ha treballat com a documentalista i investigadora per al Museu Marítim de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya. Darrerament ha estudiat els exvots del Museu Marítim de Barcelona.