Dinar amb Barcino al 7 Portes
-
El passat dimarts dia set de febrer a dos quarts de dues vaig anar al Restaurant 7 Portes convidat pels amics de l’editorial Barcino. A banda de La Gralla hi van assistir tres llibreries més: L’Illa, la Saltamartí i la Llibreria Empúries. Ens van fer d’anfitrions Paco Solé Parellada, la seva esposa, i l’equip de l’editorial Barcino.
El dinar tenia com a objectiu parlar de la suprema col·lecció que estan tirant endavant conjuntament. Ens van obsequiar amb un extrarordinari àpat basat en receptes de la col·leció. I entre plat i plat vem poder parlar de les dificultats que suposa publicar llibres de cuina del segle XIV en endavant. Del costós procés a nivell historiogràfic i lingüístic que significa cada volum però també del seu extraordinari valor. Ja que cada llibre fa dues tasques molt importants de forma simultània. En primer lloc, la recuperació i difusió d’una cuina i d’unes receptes que poden tenir fins a set cents anys d’antiguitat. En segon lloc, cada volum és un treball d’investigació brillant i alhora un document històric publicat, i per tant, posat a l’abast de qualsevol que vulgui aprofunir sobre un tema sovint difícil com és la vida quotidiana a la baixa edat mitjana i a l’época moderna.
La conversa també va girar al voltant de la profunditat secular que té la nostra cuina, fet que queda testimoniat en les receptes dels llibres. Vull destacar una idea que ens va regalar en Paco Solé: ens va dir que tots compartim un centenar de plats que coneixem molt i molt bé i en els quals som experts. Això que per a nosaltres és habitual és quelcom que passa a poquíssims llocs del món. És a dir, que aquest patrimoni gastronòmic que compartim és un element cultural de primera categoria.
I ja sols em resta felicitar al Restaurant 7 portes, a en Paco Solé i la seva esposa i a Barcino per la col·lecció 7 Portes, que és una autèntica delícia. I agrair-los a tots un dinar fantàstic.
Jordi Riu