El relat de la Gralla Fantàstica
-
Aquest cap de setmana hem viscut unes jornades de fantasia pura. Divendres vam gaudir d’una trobada amb dibuixants i il·lustradors de Granollers o relacionats amb el nostre poble. I dissabte van venir autors de llibres de gèneres fantàstics de Catalunya.
-
Divendres, doncs, vam reunir a la Montse Galbany, el Lluís Sala, la Judit Crehuet, la Laura Gay i la Carla Leiva. Tots ells amb estils molt diferents i que es dediquen al sector amb molta passió. Entre ells, van gaudir explicant-se com fan el seu art, quins materials fan servir, a quins sectors es dediquen… i a tots els que vam anar a veure’ls, ens van contagiar amb la seva passió i el seu talent. La nostra companya, la Mònica Garcia, va fer un breu interludi, micròfon en mà, per fer-los-hi a tots, un parell de preguntes: una de diferent per cadascun i una altra comuna per tots: quin consell donarien a una persona que està començant en el camp de l’art. Tots van coincidir amb la resiliència i la paciència i no deixar-se intimidar per crítiques negatives.
Dissabte vam celebrar el que la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia anomena com a TerCat, és a dir, una jornada per xerrar sobre gèneres fantàstics en català. D’aquesta manera, vam gaudir de diferents autors que, dins del gènere, també exploren universos molt diferents. Vam començar amb un plat fort, nominat a un premi Eisner, el Ricard Efa, que, amb la seva ironia i la seva xerrameca ens va endinsar a les profunditats de Stella Signata. A continuació, amb tot aquell que es volia apuntar, vam anar a dinar al Gato Verde on, tots elsfriquípuls de Catalunya vam compartir la nostra passió per la fantasia, el terror i la ciencia-ficció des de tots els àmbits inimaginables.
-
La tarda va començar amb una triple presentació. Tres autors: l’Aniol Florensa, el Jordi de Manuel i la Isa G. González. El primer va fer que ens tronxéssim de riure i ens va explicar d’on vénen els insectes de La innocència dels mosquits. El segon, ens va explicar el seu A”V”C per crear els seus llibres i en particular el seu Àcars. I la Isa ens va enlluernar amb la seva esperança amb la humanitat que desprèn el seu llibre Rere les esquerdes.
Finalment, l’editorial SECC ens va endinsar en el món de mitologia catalana que, malauradament és molt desconeguda, a través dels llibres Fabulari i El laberint de Noctiluca amb l’Alícia Gili i el Ferran d’Armengol.
Ja veieu que vam xalar de valent i que van ser jornades profitoses. De moment ens queda un record meravellós que esperem repetir l’any que ve.
Marina Santaeugènia