Per anar obrint boca
-
A finals de l’any passat vem poder llegir La xef. Novel·la d’una cuinera (en català a l’editorial Mésllibres i en castellà a Gatopardo ediciones) de Marie Ndiaye, on se’ns presenta la cuina com un regal pels sentits però també amb una dimensió espiritual.
D’un temps ençà estan arribant a la llibreria diferents títols de no-ficció literària relacionats amb la gastronomia. A principis d’any es va publicar Una escritora en la cocina (Asteroide) de l’escriptora Laurie Colwin (Tantos días felices, Felicidad familiar) amb pròleg de l’escriptora Milena Busquets. En aquest llibre amb aire de memòries hi trobem des de les anècdotes d’una germana addicta a la xocolata o com pot ser un consol un bon caldo preparat per una amiga; fins a receptes de cuina o consells culinaris. Una altra lectura en aquesta línia és El meu jo gastronòmic de M. F. Fisher (L’Altra editorial) que compta amb un sucós pròleg de Maria Nicolau. Fischer és una reconeguda escriptora americana de principis del XX autora d’una vintena de llibres de no-ficció de diferents temàtiques, entre elles la cuina. Es va instal·lar a França a finals dels anys vint -en el marc de com va coent-se una segona guerra mundial- i va descobrir un paradís gastronòmic que plasma de manera molt agradable en aquest llibre.
L’última novetat relacionada amb la cuina és la novel·la Els misteris de la cuina dels Kamogawa (La Magrana en català i en castellà a Salamandra) del japonès Hisashi Kashiwai. Es tracta d’una novel·la de detectius ben fresca on les investigacions dels clients estan lligades als seus plaers culinaris. Les minucioses i abundants descripcions de plats característics de la cuina japonesa us faran venir salivera. Bon profit.
Eva Portell